kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Ako zvládnuť letné cestovanie autom?

Výlety s autom na letnú dovolenku majú svoje špecifiká. Prinášame vám pár rád, ako sa na ne pripraviť a zvládnuť ich bez stresu.

Príchod leta a tepla oslavujeme, no pri samotnom cestovaní nie je teplo práve najlepší spoločník. Auto to celé ešte znásobuje, pretože sa správa ako skleník. Keď je vonku 35 stupňov, v aute môže byť po chvíli pokojne aj 60°C.

Horúčavy nie sú dobré pre posádku auta – najmä nie pre malé deti a šoférov. Vodič totiž pri vysokej okolitej teplote a s tým spojenom diskomforte stráca koncentráciu a zároveň prichádza na rad podráždenosť a stres. Teplo dá zabrať aj vášmu autu, preto je dobré ho na dlhšiu cestu riadne pripraviť.

Kontrola auta

Pred cestou na dovolenku by ste mali spraviť aspoň základnú prípravu vášho auta: skontrolovať funkčnosť klimatizácie, množstvo chladiacej kvapaliny a oleja, a taktiež nevynechajte kontrolu pneumatík. Nechcete, aby vás aj s rodinou postihlo vyfučané koleso, ktoré malo v sebe zapichnutý klinec ešte na Slovensku. Skontrolujte aj stav dezénu (mal by mať minimálne 3 mm) a správny tlak v pneumatikách. Tí, ktorí plánujete používať vstavanú navigáciu auta, spravia dobre, ak sa poobzerajú po najnovších aktualizáciách máp navigácie.

Plán, výbava a prestávky

Základom úspešnej cesty je najmä pri cestovaní s deťmi dobrý plán. Najväčšia dovolenková premávka býva cez víkend, čo sa môže prejaviť na nepekných dopravných zápchach. Skúste si teda cestu naplánovať na nejaký iný deň, prípadne vyraziť v noci. Zistite si dopredu, akú trasu je najvhodnejšie zvoliť a nakúpte podľa možnosti vopred všetky diaľničné známky. Určite odporúčame používanie online navigácie s dopravným spravodajstvom, ktorú už novšie modely značky Volkswagen obsahujú.

Posádka by mala mať v horúcich dňoch pri sebe dostatok tekutín a aj nejaké zásoby. Dobrý pitný režim oddiali aj únavu a zaisťuje maximálnu pozornosť šoféra. Ale pozor, oficiálne je pitie nápojov, jedenie a fajčenie počas jazdy zakázané rovnako ako manipulácia s telefónom. Ak nechcete nič riskovať, robte si radšej zastávky na odpočívadlách. Zásoby „pre istotu“ oceníte, ak zostanete pár hodín zaseknutí napríklad na diaľnici kvôli vážnejšej nehode pred vami. Treba mať dostatok vody a aj nejaké jedlo. Vypínanie motora v horúčavách neprichádza do úvahy, preto odporúčame, aby ste mali za každých okolností natankovanú aspoň štvrtinu nádrže (resp. batériu nabitú aspoň na 25 %), nech môže byť posádka (najmä s deťmi) v chlade.

 S jedlom to počas horúcich dní nepreháňajte. Radšej menej a častejšie, inak vás vyčerpá činnosť vášho trávenia. Poznáte ten pocit, keď na vás po dobrom obede ide spánok, nie? Ak sa chystáte na dlhú cestu, obmedzte príjem sladkého a radšej jedzte cereálie. Ak si potrebujete maximálne oddýchnuť za čo najkratší čas, dajte si kávu a hneď potom si skúste dopriať polhodinový spánok. Káva začne účinkovať až vyše hodinu po požití, takže kvalitu regeneračného spánku neovplyvní, ale keď sa preberiete, budete čerství ako rybička. Hlavne nejazdite unavení. Podľa odborníkov je to to isté, ako keby ste jazdili pod vplyvom alkoholu. Mikrospánok je veľmi nebezpečný. Radšej si dajte prestávku a oddych, aj keď s deťmi to môže byť výzva. Jazdite opatrne, predvídajte, dodržiavajte bezpečný odstup a nenechajte sa vyprovokovať. Šťastnú cestu!

 

AUTOR: © Zoznam/jh

ZDROJ: PR VW, podkapotou.sk