kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Brusel chce predpísať novú povinnú výbavu v autách

Európska komisia odhaduje, že by systém eCall mohol urýchliť reakciu na tiesňové volanie a zachrániť až 2 500 životov ročne.

 

Od roku 2015 budú musieť mať pravdepodobne všetky nové autá povinne nainštalovaný systém eCall, teda automatické volanie záchrannej služby v prípade vážnej dopravnej nehody.

Tento systém automaticky zavolá na číslo 112, oznámi miesto nehody a presnú polohu vozidla vrátane smeru cesty záchrannej službe, a to aj vtedy, ak je vodič v bezvedomí, alebo nie je schopný uskutočniť hovor.

Systém eCall sa aktivuje automaticky, keď senzory vo vozidle zaregistrujú vážnu zrážku. Návrh na povinné vytvorenie systému prijala Európska komisia vo štvrtok, odsúhlasiť ho ešte musí Európska rada a parlament.

Európska komisia odhaduje, že by systém eCall mohol urýchliť reakciu na tiesňové volanie o 40 % v mestských oblastiach a o 50 % na vidieku a zachrániť až 2 500 životov ročne. Tento systém by museli automobilky po definitívnom schválení inštalovať od októbra 2015 do všetkých nových modelov osobných automobilov a ľahkých úžitkových vozidiel.

Zariadenie si však ľudia už nebudú musieť povinne dodatočne inštalovať aj do starších áut. Do októbra 2015 bude potrebné tiež vybudovať všetku potrebnú infraštruktúru pre prijímanie a spracovanie volaní eCall v strediskách tiesňového volania.

Volanie systému eCall sa dá iniciovať aj manuálne, stlačením príslušného tlačidla vo vozidle. Tento úkon môže vykonať napríklad svedok vážnej nehody.

Komisia očakáva, že palubné zariadenia zavedené v rámci systému budú môcť byť použité aj na ďalšie služby, ako napríklad vysledovanie ukradnutých vozidiel. Európska komisia už v minulosti vyzvala členské štáty ku dobrovoľnému zavedeniu systému eCall, no tento postup sa príliš neujal.

Zdroj: webnoviny.sk