kartySpoločnosť UNITED ASSISTANCE, s.r.o. zabezpečuje cestnú asistenciu, právnu asistenciu a domácu asistenciu. Súbor služieb poskytuje pre našich klientov nadštandardný komfort porovnateľný iba s uzavretím separátnych zmlúv u niekoľkých špecializovaných spoločností.

Viac ...

Konečne je tu NOVÉ auto pre rodinu s normálnymi motormi

Jedna novinka za druhou, jedna za druhou predražená, jedna za druhou utrhnutá od reality.


Dnes už nenájdete veľa kompletne nových áut, ktoré by dávali zmysel aj bežnému človeku žijúcemu na Slovensku. Elektromobily sú super, hybridy sú super, SUV sú super. Všetko je super. Ale aj superdrahé. Bežný človek má dnes možnosť kúpiť si čoraz menšie auto za svoje dlhoročné úspory. Na trhu stále zostávajú slušné autá za slušné peniaze, len sú čoraz staršie a je ich čoraz menej. Nádej ponúkajú čínske značky, no nie každý v sebe naberie odvahu. O to príjemnejším spestrením prúdu noviniek je toto auto. Nová väčšia verzia modelu Renault Kangoo s normálnymi motormi. Aj ona bude drahšia, než kedysi, no na druhú stranu už dobre vieme, že nové Kangoo je v osobnej verzii výrazne menej dodávkou než kedysi. Niektorí dokonca hovoria, že predĺžené Kangoo je skutočným nástupcom myšlienky, ktorú kedysi niesol model Espace.

Renault Kangoo predvádza novú verziu. Bude sa volať Grand Kangoo a bude tou predĺženou verziou, ktorou disponoval aj predchodca. Akurát tu bude jeden zásadný rozdiel. Predchodca bol spravený len tak, aby vôbec bol a nepriniesol žiadne vizuálne harmónie, novinka ale vyzerá veľmi dobre.

Renault Grand Kangoo v prvom rade získal dĺžku. Väčšina sa prejavila na rázvore a to by mohlo znamenať, že pôvodné dvere budú malé. Preto sa zväčšili a majú teraz šírku až 83 cm, čo je o 18 cm viac ako má krátka alternatíva. Predĺženie dverí predstavuje výhodu aj pri nastupovaní pasažierov, nie iba pri pohľade na vozidlo. Na zadné sedadlá sa dostanete absolútne bez problému a dokážete sa bez akýchkoľvek negatív dostať aj do tretieho radu.

Nová predĺžená verzia Grand Kangoo bude mať teda až 7 sedadiel. Zadné sedadlá, všetkých 5, bude možné vyberať, posúvať, ale aj sklápať. To znamená, že vrátane sklápateľného sedadla spolujazdca viete vytvoriť až 1 024 rôznych kombinácii vnútri tohto jazvečíka. Najvýznamnejšie však bude, že na sedadlách v treťom rade sa usadí aj normálny dospelý človek. Je na nich dosť miesta na hlavu, čo hovorí rovná línia strechy, ale zároveň je možné aj umiestniť kolená bez amputácie.

Ak však vyberiete všetky zadné sedadlá a to spolujazdcove sklopíte, tak získate priestor s objemom takmer 3,8 m³. Ak len sklopíte všetky sedadlá, okrem šoférovho, tak máte aj možnosť previezť predmety dlhé až 3,1 metra, ktoré siahajú až po prednú prístrojovú dosku. Ďalšou zaujímavosťou môže byť fakt, že do interiéru ešte napcháte 58 litrov vecí, ktoré stratíte odkladacích priestoroch buď pred spolujazdcom, v strede prístrojovej dosky, ale aj pod zadnými pasažiermi, čiže takmer všade.

Nové Grand Kangoo je rozhodne krajšie ako to predtým, ale zároveň si necháva všetky pohonné sústavy z pôvodného modelu. Z toho krátkeho. Takže si môžete vybrať z 1,3-litrového motora TCe spaľujúceho benzín, ktorý dosahuje výkon 96 kW (130 k) a môže mať sedemstupňovú automatickú prevodovku. Takisto je na výber naftový motor BlueDCi s objemom 1,5 litra a výkonom buď 70 kW (95 k), alebo 85 kW (115 k). A aby toho nebolo málo, prichádza ešte niečo ďalšie.

A ak by ste predsa chceli auto bez poriadneho motora, zato s lokálne bezemisnou jazdou na kratšie trasy, treťou možnosťou pohonu je elektrická energia. Renault stavil na motor s výkonom 90 kW (122 k) a krútiacim momentom 245 Nm poháňajúci prednú nápravu. Čerpá energiu z batérie s kapacitou 45 kWh, čo mu stačí na dojazd 265 km podľa pravidiel testovacieho režimu WLTP. Pri vybití môžete využiť nabíjanie výkonom až 80 kW, ktoré za polhodinu doplní takmer celú batériu.

S týmto kusom Renault nechce nič nahradiť, čo je oficiálna verzia, ale Grand Kangoo môže slúžiť ako nástupca vypusteného modelu Grand Scenic a v najšialenejšom prípade sa môžeme pozerať aj na náhradu niektorých verzií Renaultu Espace. Renault potvrdil, že tento nový model začne zákazníkom lifrovať už začiatkom budúceho roka. Znamená to ale ešte jednu vec. Môžeme sa tešiť, že podobne bude vyzerať aj Nissan Townstar a tiež derivát od Mercedesu. Mercedes Citan a trieda T dostane verziu Long, podobne ako mali a aj majú extrémy v triede S.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Renault, podkapotou.sk